Karşımızda benim çok zamandır heyecanla beklediğim büyük bir albüm var, Baturay Yarkın ve Nağme Yarkın kardeşlerin ortak imzasını taşıyan Anadolu’nun Renkleri albümü yayınlandı. Anadolu müziği ile daha doğrusu Türk Müziği ile caz bir araya gelirse neler olur, bence daha önemlisi bu türler nasıl bir araya getirilmelidir gibi soruları müthiş şekilde yanıtlayan bir albüm ile karşı karşıyayız. Baturay bu projede caz müziğini titizlikle Anadolu müziği ile birleştirerek repertuvardaki eserleri kendi adını taşıyan caz triosu ve Nağme’nin İstanbul kemençesi için düzenlemiş.
Bültendeki hoşuma giden şu kısmı olduğu gibi buraya iliştirmek isterim:
“Türkiye, doğaçlama tarzında yapılan müziklerde dünyada çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle gazeller, aşıkların atışmaları, uzun havalar, taksim ve açışlar bu toprakların müziğinde önemli yer tutar; bunun batıdaki karşılığı emprovizasyon adını almıştır. Bu ortak doğaçlama unsurunu kullanarak müziğin gerçekliklerine farkındalık getirmek ve bunu dinleyiciye aktarmak Anadolu’nun Renkleri albümünü doğurmuştur.“
Albümdeki isimler de birbirinden kıymetli, öncelikle Baturay Yarkın Trio‘yu oluşturan isimlerden bahsedelim Enver Muhamedi ve Burak Cihangirli bu üçlünün Baturay dışındaki üyeleri. Nağme ise albümün baş konuğu. Bitti mi? Hayır, albümde şarkı şarkı konuk edilen birbirinden müthiş isimler ise şu şekilde: Fahrettin Yarkın, Murat Salim Tokaç, Yurdal Tokcan ve Gürkan Çakmak. Kısacası bu albümü dinleyin, sonra defalarca daha dinleyin.
Türk Müziği veya halk müziği ile cazı veya herhangi başka bir türü birleştirme girişimleri tabii ki yeni değil. Bu alanda nereden baksak yarım yüzyıldır farklı projeler ve denemeler yapılıyor. Benim kulaklarım bu tip birleşimlerdeki ana eserin ana melodisinin korunmasını, bu ana melodinin diğer türün öğeleriyle zenginleştirilmesini bekliyor, belki de hâlâ bu konuda muhafazakâr bir bakışa sahibim ama Anadolu’nun Renkleri tam olarak benim kulaklarıma göre. Yarkın kardeşlere en samimi tebriklerimi iletiyorum. Ben sizin için tadımlık olarak Murat Salim Tokaç’ın tanburuyla konuk olduğu Tanburi Cemil Bey‘in muazzam eseri Çeçen Kızı‘nı seçtim. Emimin buradan başlayıp sonra da albümü baştan sona sindire sindire dinlersiniz.
Hiç yorum yok