Yahu gelmişim Karşılaştığım Müzikler serisinin 10. yazısına! On önemli bir sayı, neden mi? Çünkü bence istikrarı temsil ediyor bu tek basamaktan iki basamağa bu geçiş. İstikrar kelimesinden tiksindirenler utansın. Bir de ne oluyor, nasıl oluyor bilmiyorum ama Türkçe müzik sahnesinin sevdiğim yöreleri fazlaca hareketli bu aralar, haliyle her hafta karşılaştığım ve tavsiye etmek istediğim bir çok şarkı oluyor. Neyse, buyurun bu yazımızın konuklarına.
Muhtelif‘in ilk bestesi Samsa karşımızda! Hem de Can Eren‘in yönettiği pek de güzel bir kliple. Klibin en güzel detayları olan maskeler de Seda Mit‘in elinden çıkmış. “Samsa’nın işaret ettiği hakiki bir dönüşüm umuduyla…” diye paylaşıldı bu şarkı. Muhtelif; Nurçin İleri, Ezgi Hamzaçebi, Sevda Hamzaçebi, Cem Dinler, Eren Turgut, Tibet Akarca ve Nurhak Kılagöz‘den oluşuyor. Samsa’nın sözü ve müziği ekibin geri vokali Sevda Hamzaçebi‘ye düzenlemesi ise Cem Dinler‘e aitmiş. Dinlemenizi ve izlemenizi tavsiye ederim özetle.
Sevgili Nilipek.‘in çıkış albümü Sabah‘tan uzun bir aradan sonra yeni bir klip geldi. Sevgili Yiğit Hepsev‘in çektiği “arada bir dışarı çıkmazsanız kendi karanlığınızda boğulur ölürsünüz” temalı klibin ışık asistanlığını da bir diğer tanıdık isim sevgili Can Levi yapmış. Daha albüm yokken de çok severdim Nilipek.’in bu yorumunu. Önceki kayıtta da tıpkı bunda olduğu gibi Ozan Tekin eşlik ediyordu Nilipek.’e. Hamur İşleri ise esasen sözleri Barış Bıçakçı, müziği Onur Özdemir‘e ait bir Sakin eseri. Sanıyorum Bizim Büyük Çaresizliğimiz isimli filmin müziği olması da şarkıyı pek çokları için ayrı bir yere koydu. Ben filmi izlemediğim için şarkı zaten ilk koyduğum yerde duruyor.
Ah! Kosmos, başka bir deyişle sevgili Başak Günak geçtiğimiz günlerde sıkı bir kısa çalar yayınladı: Together We Collide. İki şarkılık bu kısa çaların ağırlığı ve içeriği ise ikiden daha fazla. Dünya ikiden büyüktür! Hahah. İşbu iki şarkıdan ilki olan From the Land Below‘u Gentlemen Visuals ekibi güzel bir animasyon video ile taçlandırmış. Müziği ve prodüksiyonu Ah! Kosmos’a ait olan parçanın sözlerini Başak ve şarkının solisti LAFAWNDAH birlikte yazmışlar. Trompet ve flügelhorn kayıtlarının Serkan Emre Çiftçi‘ye ait olduğu parçanın miksi ise sevgili Emre Malikler tarafından gerçekleştirilmiş. Özetle çok sıkı iş, hem dinlemesi hem izlemesi güzel.
Reza Mirjalali, Despoina Spanou, Juliano Abramovay, Emine Bostancı ve Jacobus Thiele‘den müteşekkil Maruf Ensemble gördüğünüz kayıtta Dimitrie Cantemir‘in Büzürg Peşrev‘ini icrâ etmişler. Dimitri Kantemiroğlu olarak da bilinen bu zât öyle enteresan bir insandır ki yaptıklarını yazmaya kalksak buradan köye yol olur. Siz şuradan bir dal özet alın. Bir dönem Boğdan Beyliği bile yapmış, ben öyle diyeyim, gerisini siz düşünün artık.
Elektronikçiler toplansın. Vatoz, Pitohui‘nin geçtiğimiz sene yayınladığı dört şarkılık Enspektör adlı kısa çalarından. Gördüğünüz video ise Tolga Tarhan ve Cem Kayıran (RANTAR) tarafından yapılmış. Şarkıyı dinlerken tıpkı videodaki gibi bir yürüyüşe çıkıyorsunuz adeta.
Sezen Aksu‘nun dolu dolu son albümü Biraz Pop Biraz Sezen‘in ilk klibi İhanetten Geri Kalan adlı şarkıya geldi. Sözü müziği Sezen Aksu’ya ait olan şarkının düzenlemesini de Okay Barış yapmış. Gökhan Atılmış‘ın çektiği klip bana bir ara aşırı prim yapan filtre uygulaması Prisma‘yı anımsattı. Sezen Aksu’nun müziğine hayran olanlar için bu şarkı çok piyasa standartlarında -bakın Sezen Aksu standartlarında demiyorum. Ben olsam ilk klip için asla bu şarkıyı seçmezdim ama piyasa ben değilim, rakamlara bakanlar da nabza göre şerbetçi kimseler belli ki. Bu arada geçtiğimiz günlerde Yavuz Hakan Tok‘un bu albüme dair efsane bir değerlendirmesini okudum, siz de okuyun ve bu yazıyı iyi bir müzik yazısı örneği olarak saklayın.
Hay Bin Kunduz‘dan tanıdığım Yiğit Seferoğlu‘nun son albümü Karabesk‘in ilk klibi Ege Candemir ve Çağatay Güçlü tarafından Dünya Başına Yıkılsın‘a çekilmiş. Şarkıya dair her şey ise Yiğit Seferoğlu’na ait sanıyorum. Çok üreten müzisyenlerden, takip etmekte fayda var. “Kul hakkına el koyanın Dünya başına yıkılsın!” diye güzel bir temenni ile noktalamış şarkıyı.
Bakın bu marş bir gün olduğundan çok daha derin anlamlara gelecek, buraya yazıyorum, o gün gelince tekrar hep beraber okuruz umarım bu satırı. Haluk Levent, sosyal medyada en çok kendiyle eğlenen samimi paylaşımlarıyla zaten uzunca bir süredir benim de gönlümü kazanmıştı, şimdi de gitgide halk muhalefetinin bir simgesine dönüşen bu değerli marş ile karşıma çıktı. Üstelik İzmir Marşı‘nı gayet de güzel bir düzenleme ile yorumlamış ve kliplendirmişler, böyle bir şeye ihtiyaç vardı, gönderilen hem görsel hem sözlü selamlar da yerine ulaşmıştır eminim. Paşamın adının yazıldığı o mücevher taşlar bizlerin kalpleri.
Karşılaştığım ama diğerleri kadar güncel olmayan bir iki şarkı daha ekliyorum bu yazıya, belki bundan sonra listelerin altına böyle geçmişten gelen ve en beklenmedik anda karşıma çıkan birkaç şarkı daha eklerim. Yazı benim değil mi yahu? Hahah.
Listedeki diğer eserlerin aksine Kindar pek de yeni değil ama karşıma çıktı mı çıktı. Murder King‘in 2014‘te çıkan Gürültü Kirliliği albümünden olan bu şarkı benim içimdeki gaz müzik eksikliğini bir süre tatmin etti. Gezi‘nin ardından gelen işlerden. Hem video hem müzik Gezi’den izler taşıyor. Geçtiğimiz ay da sosyal medya hesaplarından yaptıkları bir duyuruda ikinci albümlerini OHALsebebiyle yayınlayamadıklarını ama bu süreçte bir konser videosu patlatmayı düşündüklerini söylemişler. Bekliyoruz.
Bu şarkının da klibi hiç yeni olmasa da geçtiğimiz hafta bir anda karşıma çıkarak bu Karşılaştığım Müzikler yazısında kendisine yer bulmaya hak kazandı. Bertuğ Cemil zaten canavar gibi müzikler yapan bir insan ama Yağmur şarkısının ülkedeki yayılımı onun isminden de öteye geçmiştir sanıyorum. 2006 yılında çıkan Duygusal Tuzaklar albümünde yer alan Yağmur‘un klibini de Neslihan Yeşilyurt çekmiş. Bertuğ Cemil bugünlerde ne yapıyor diye merak ederseniz bahçesinde çılgınlar gibi gitar çalıyor. Muazzam sözleri var Yağmur’un bu arada:
Hiç yorum yok