Sevgili Fazıl Say, Beethoven‘ın bu dünyaya gelişinin 250. kendi ömrünün ise 50. yılında hayli kıymetli bir esere imza attı. Beethoven: Complete Piano Sonatas adlı derleme, adından da anlaşılacağı gibi Beethoven’ın tüm sonatlarının Fazıl Say tarafından yorumlanmasından oluşan 9 CD’lik, 32 sonatlık ve 605 dakikalık bir başyapıt. Bıraktığı eserin önemini yine Fazıl Say’ın kendi yazdıklarından okuyalım:
Dünyaya büyük bir şey hediye etmek istiyordum.
Beethoven’in 32 sonatını kaydetmek çok uzun vadeli yorucu bir meşgale. Üstelik bu eserler 20. yüzyılda çok büyük yorumcular tarafından da kaydedilmişken… Tarkovski’nin dediği gibi; “Dünya mükemmel olmadığı için sanat vardır.” Türkiye ve Dünya zor zamanlar geçirirken, böylesine ciddi bir projenin içerisine girme fikri doğdu. Kendimi zor bir çalışmanın içine atıp; her şeyden, tüm dertlerden, gelecek endişesinden soyutlayarak bir şeye adamak istedim. Kendimle hesaplaşmak, memnun olmadığım şeyleri tedavi etmek ve daha iyi bir “ben” yaratmak… Ve daha da iyi çalmayı, beynimi, vücudumu daha iyi kullanmayı, daha hızlı öğrenmeyi, daha derin analizler yapmayı, tarihteki en büyük bestecilerden biri olan Beethoven’i en iyi çalanlardan biri olmak istedim. Benden sonraki nesillere, piyano öğrencilerine, lisans yapan gençlere bu eserlerin 21. yüzyıldaki önemli “referans” kayıtlarından birini sunmak istedim.
Bugüne kadar 40 CD yaptım. 80 eser besteledim. Dünyanın farklı kıtalarında, farklı ülkelerinde 3 bin civarında konser verdim. Tüm bunların sonunda bugüne kadarki çalışmalarımın dışında yapabileceğim en dürüst işi yapmak istedim. Ve bu kayıtları yaptım. Benim kaydımda yeni olan enteresan bir olgu var. O da, bu kaydı yaparken bir icracı değil, bir besteci anlayışıyla çalmış olmam.
32 sonat 650 dakikalık bir müziktir ve biz müzisyenlerin kutsal kitabı niteliğindedir. Dünyaya büyük bir şey hediye etmek istiyordum. 21. yüzyıl insanının bu müzik ile yıllar sonra çağımızda yeniden buluşması için, bu sonatları en taze, en çarpıcı haliyle sunabilmek adına hayatımın iki yılını gece gündüz demeden sadece buna adadım.
Bu derleme uzun bir emeğin ürünü, benim bir yorumcu olarak hayatımdaki en büyük projem, bugün çıktı.
Biz size bu sonatlardan en tanınanının (Ayışığı Sonatı) bir videosunu tadımlık olarak bırakıyoruz. Bu külliyatın tamamına ise hemen aşağıdan ulaşabilir, uzun uzun sindire sindire dinleyebilir, böylece Beethoven’ın ve Say’ın büyülü dünyalarında zamanın ötesinde bir yolculuğua çıkabilirsiniz.
YouTube’daki videonun altında Emre Erol tarafından bırakılmış şu yorumla bitirelim yazımızı:
“Piyano çalmıyor ki. Ayışığında geziyor, yıldızların üzerinde dolanıyor parmakları. Kocaman ruhlu adam, iyi ki varsın.”
Hiç yorum yok